Hieronder vind je een samenvatting van dertig jaar zottigheden. Dit stuk zal in het komende jaar nog worden aangevuld. Kom dus zeker terug na dit bezoek van de website.

Beschikt je zelf nog over leuk materiaal, laat het ons weten.

 

De beginjaren

De jaren tachtig

De jaren negentig

De jaren tweeduizend

De traditionals

De vkvg producten

De blekne moane

De heemkundige kring

Wie zijn/waren de vkvg'ers

 

De beginjaren

In 1978 zijn acht Gitsenaars samengekomen om iets te brengen voor de bevolking van Gits. Het doel was om activiteiten naar voor te schuiven die andere verenigingen van Gits niet organiseerden.

De eerste activiteit “ ‘t Klieske en Jan Vermeersch“ vond plaats op 30 september ’78.

Op 14 januari ’79 was er een optreden van Urbanus van Anus .

 

De jaren tachtig

In de jaren tachtig volgden”de kermis op de pislap”, Jan Theys met “de tijd van toen” voor de derde leeftijd, optredens van Johan Veminnen, Gerard Pompe, Karel Declercq, Raymond Van Het Groenenwoud, Martin Dejonge en Guido Depraetre.

In 1982 en 1983 waren er twee karnavalsstoeten. Inclusief een heuse prinskarnavalverkiezing.

Later volgde de processie “900 jaar Gits”,

 

De jaren negentig

In 1991 werd de grootse reuzenstoet georganiseerd. Daarna hadden we ook nog “De nacht van Gits”.

Tijdens het kermisweekend werden verschillende tentoonstellingen georganiseerd, onder andere “Gits door de eeuwen heen” en de fototentoonstellingen “Gits vroeger en nu” en “Gitse verenigingen”.

 

De jaren tweeduizend

In het begin van de nieuwe eeuw zorgden we voor de opening van de nieuwe markt.

Daarna kwam “De Uitdaging”, waardoor de vier windstreken van Gits het tegen elkaar opnamen.

In oktober van 2005 was er de “Nacht van de reclamefilm”. Maar liefst 18 verenigingen zorgden voor een eigen kortfilm die werd vertoond op een spetterende gala avond.

Met 'Gits Gezien' brachten we dankzij de Gitse reuzen een stuk Gitse geschiedenis naar boven. Deze geschiedenis kunt u nu nog steeds nalezen op de verschillende borden verspreid in het dorp.

Op tweede kerstdag 2010 hadden we onze kerstmarkt 'Gits Gaat Vreemd'. Gitsenaars van vreemde origine brachten ons hun eigen lekkernijen.

 

De traditionals

Op 13 september 1979 werd de eerste kinderrommelmarkt georganiseerd. Tot op vandaag kunnen kinderen hun oude speelgoedjes op kermiszondag verkopen.

Al jaren is er op kermiszaterdag een zangstonde in onze eigen blekne moane. Deze is ondertussen uitgegroeid tot een 'gezongen top 100'.

Al vier edities lang hebben we de driejaarlijkse openlucht tentoonstelling Watuku.

Ook onze reus Gitsy is een echte traditional. Al bijna dertig jaar vergezelt hij ons bij als onze exploten. Van een statische reus is hij ondertussen een buigzame, snoep en waterspuwende, handenschuddende clown geworden.

Ten slotte is er mischien een nieuwe traditional in de maak. In 2011 organiseerden we voor de tweede maal 'De picknick'. Een gezellig genieten van zon, gras en lekkere stutjes (boterhammen).

 

De vkvg producten

De kultuurvereniging stond ook aan de wieg van een aantal producten: de uitgave van het boek “Gits door de eeuwen heen”, een eigen biertje “Gitsy”, T- shirts “Ik Ben van Gits”, een lekker jeneverke “ ’t Gitsenaerke” en tot slot “Gitse Taorte”.

 

De heemkundige kring

Een nieuwe vereniging is ontstaan uit de Vlaamse Kultuurvereniging: “de heemkundige kring Aubert-Tillo Van Biervliet”.

 

De blekne moane

Sinds halfweg de jaren negentig beschikt de kultuurvereniging over zijn eigen lokaal boven de bibliotheek in het oude gemeentehuis. Ons lokaal werd 'de blekne moane' gedoopt, als bescheiden tegenhanger van de Hoogleedse 'Gulden Zonne'.

 

Wie zijn/waren de vkvg'ers

In de 1978 werd de kultuurvereniging opgericht door Marie-Louise Colpaert, Mark Broucke, Paul Callewaert, Elmar Van Biervliet, Toon Soubry en Michel Nolf.

 

De huidige leden van de Vlaamse Kultuurvereniging zijn Mark Broucke, Marie-Louise Colpaert, Marian Demunster, Bieke Misplon, Tom Supeene, Bert Reynaert, Raf Huysentruyt, Koen Van Thourhout, Mark Vandewalle en Patrick Vandevyvere.

 

 

De Gezongen Top 100

 

De picknick

 

Gits gaat vreemd

 

Gitsy

 

De Uitdaging

 

Opening van de markt

 

Karnaval

 

Kinderrommelmarkt

 

Reuzenstoet

 

De nacht van Gits

 

Gits getekend

 

Gits vroeger en nu

 

Heemkundige kring

 

Jumborun

 

De nacht van de reclamefilm

 

Praatshow en cabaret 1984

 

Gits Gezien

 

VKVG in actie