-- Watuku 2019 -- 


Praktisch:

 

-> Van vrijdag 5 juli tot zondag 18 augustus

-> Startplaats: marktplaats Gits

-> Cataloog: verkrijgbaar aan 5€ bij iedere bakker, cafetaria van de sporthal, de krantenwinkel, het Geniep, 3 Koningen, slager Nico en Greet, slager Pieter en Annelies, kapper Ronny, bloemenwinkel Vanallemeersch, frituur, bibliotheek en in het gemeentehuis


-> De inwandeling vindt plaats op vrijdag 5 juli om 19.30u, start op de marktplaats

-> Op dinsdag 16 juli hebben we voor de eerste maal een nocturne


Deelnemers:


Belaen Jean Pierre, Berghman Peter, Bertold , Beuselinck Rik, Caluwier Carlos, Christo, Cool Alain, Creacollectief De Branding, Deblaere Ron, De Cauter Wim, Demayer Jacky, Deschrijver Paul, Duyck Rudy, Duthoit Piet, Eeckman Nathalie, Ghesquiere Klaas , Herman Johan, Houssin Erwin, Joseph Daniel, Korthuys Henk, Lapere Luc, Manon, Minnebo Hubert, Molleman Linda, Pleysier Els, Racon Barry, SASK, Vandaele Jean- Marie, Vandewalle Koen, Vanhecke Mark, Van Roy Karel, Vanwynsberghe Bert, Verbeke Luc, Vermeiren Mag, Walraeve Erwin


Geschiedenis:


In de zomer van 2000 organiseerde de Vlaamse Kultuurvereniging voor de eerste keer de kunstwandeling Wandelen Tussen Kunst, beter gekend onder de naam WaTuKu.

 

Met dit initiatief hadden we maar één doelstelling; iedere Gitsenaar laten proeven van kunst.

En of we daar in slaagden ...

 

WaTuKu groeide uit tot een driejaarlijkse kunstwandeling die tot ver buiten de gemeentegrenzen werd gesmaakt.

 

De eerste editie telde dertig kunstenaars, voor de editie van 2015 kunnen we rekenen op de deelname van bijna zestig kunstenaars.

 

Ook de Gitse lagere scholen lieten zich nooit onberoerd. De scholen lieten iedere keer hun creativiteit gelden door hun deelname aan WaTuKu.

Kunstwerken uit klei, recyclagemateriaal, olievaten, vogelkastje verrezen telkens tegen het begin van de zomer uit de grond.

 

De eerste drie edities werden iedere keer onder leiding van een belleman ingewandeld.

In 2009 kozen we voor een andere formule. De inwandeling werd een nocturne met verrassende tussenkomsten van het gezelschap “congé payé”. Een mobiele tap laafde de dorstigen. De avond werd in het JH De Vlinder afgesloten met een leuk jazzoptreden.

De vorige editie werd de inwandeling gecombineerd met een picknick in de tuin van Ter Linde.

Dit jaar vindt de inwandeling plaats op vrijdag 5 juli. We vertrekken allen samen aan het Chringhene op ontdekkinstocht door Gits.

 

Omdat de wandeling zich iedere keer situeert in de Gitse dorpskern blijft het iedere keer een uitdaging om de wandeling aantrekkelijk te maken. We proberen de wandelaar dito kunstliefhebber te leiden langs mooie, bekende en minder bekende hoekjes van de dorpskern.


Na iedere editie koopt de gemeente een kunstwerk aan. Die werken worden geselecteerd op basis van de bevindingen van de bezoeker van de tentoonstelling.

 

Getuige daarvan zijn de kunstwerken aan het kerkhof van Gits, het woon- en zorgcentrum Ter Linde en het sociaal huis van Hooglede. De fontein op Gits platse komt ook van de hand van een deelnemende kunstenaar van WaTuKu.

 

Allen welkom in Gits !!