|
Hieronder vind je een samenvatting van meer dan veertig jaar zottigheden. Beschik je zelf nog over leuk materiaal, laat het ons weten.
De beginjaren In 1978 zijn acht Gitsenaars samengekomen om iets te brengen voor de bevolking van Gits. Het doel was om activiteiten naar voor te schuiven die andere verenigingen van Gits niet organiseerden. De eerste activiteit “ ‘t Klieske en Jan Vermeersch“ vond plaats op 30 september ’78. Op 14 januari ’79 was er een optreden van Urbanus van Anus .
De jaren tachtig In de jaren tachtig volgden”de kermis op de pislap”, Jan Theys met “de tijd van toen” voor de derde leeftijd, optredens van Johan Veminnen, Gerard Pompe, Karel Declercq, Raymond Van Het Groenenwoud, Martin Dejonge en Guido Depraetre. In 1982 en 1983 waren er twee karnavalsstoeten. Inclusief een heuse prinskarnavalverkiezing. Later volgde de processie “900 jaar Gits”,
De jaren negentig In 1991 werd de grootse reuzenstoet georganiseerd. Daarna hadden we ook nog “De nacht van Gits”. Tijdens het kermisweekend werden verschillende tentoonstellingen georganiseerd, onder andere “Gits door de eeuwen heen” en de fototentoonstellingen “Gits vroeger en nu” en “Gitse verenigingen”.
De jaren tweeduizend In het begin van de nieuwe eeuw zorgden we voor de opening van de nieuwe markt. Daarna kwam “De Uitdaging”, waardoor de vier windstreken van Gits het tegen elkaar opnamen. In oktober van 2005 was er de “Nacht van de reclamefilm”. Maar liefst 18 verenigingen zorgden voor een eigen kortfilm die werd vertoond op een spetterende gala avond. Met 'Gits Gezien' brachten we dankzij de Gitse reuzen een stuk Gitse geschiedenis naar boven. Deze geschiedenis kunt u nu nog steeds nalezen op de verschillende borden verspreid in het dorp. Op tweede kerstdag 2010 hadden we onze kerstmarkt 'Gits Gaat Vreemd'. Gitsenaars van vreemde origine brachten ons hun eigen lekkernijen. De jaren tien Begin de jaren tien hadden we verschillende edities van onze picknick. Deze vonden plaats in de tuin van het rust en verzorgingstehuis Ter Linde. De picknick werd steeds leuk omkaderd met muziek en leuke activiteiten. Door de werken in de tuin moesten we stoppen met dit initiatief. In de zomer van2014 hadden we een grootse dorpsbarbeque met aansluitend een heuse trottinettekoers. Iedereen mocht op de beschikbare barbequetoestellen zijneigen vleesjes klaar maken. Daarna werd met een nog volle maag keihard gekoerst voor de gouden trottinette. De jaren twintig Drie maal organiseerden we een heuse dorpscamping Camping Municipal. Er waren comedy en muziekoptredens, maar het eerste hoogtepunt in de jaren twintig was 'opgeLICHT'. Midden een coronawinter brachten we een lichtwandeling/spektakel die zijn gelijke niet kende in de provincie.
De traditionals Op 13 september 1979 werd de eerste kinderrommelmarkt georganiseerd. Tot in 2010op vandaag kunn konden kinderen hun oude speelgoedjes op kermiszondag verkopen. Jarenlang was er op kermiszaterdag een zangstonde in onze eigen blekne moane. Deze is later uitgegroeid tot een 'gezongen top 100'. Al vijf edities lang hebben we de driejaarlijkse openlucht tentoonstelling Watuku. Ook onze reus Gitsy is een echte traditional. Al bijna dertig jaar vergezelt hij ons bij als onze exploten. Van een statische reus is hij ondertussen een buigzame, snoep en waterspuwende, handenschuddende clown geworden. Begin 2015 onderging hij een heuse make-over en sindsdienis hij weer klaar om overal te schitteren.
De vkvg producten De kultuurvereniging stond ook aan de wieg van een aantal producten: de uitgave van het boek “Gits door de eeuwen heen”, een eigen biertje “Gitsy”, T- shirts “Ik Ben van Gits”, een lekker jeneverke “ ’t Gitsenaerke” en tot slot “Gitse Taorte”.
De heemkundige kring Een nieuwe vereniging is ontstaan uit de Vlaamse Kultuurvereniging: “de heemkundige kring Aubert-Tillo Van Biervliet”.
De blekne moane
Sinds halfweg de jaren negentig beschikt de kultuurvereniging over zijn eigen lokaal boven de bibliotheek in het oude gemeentehuis. Ons lokaal werd 'de blekne moane' gedoopt, als bescheiden tegenhanger van de Hoogleedse 'Gulden Zonne'.
Wie zijn/waren de vkvg'ers
In de 1978 werd de kultuurvereniging opgericht door Marie-Louise Colpaert, Mark Broucke, Paul Callewaert, Elmar Van Biervliet, Toon Soubry en Michel Nolf. De huidige leden van de Vlaamse Kultuurvereniging zijn Marian Demunster, Bieke Misplon, Bert Reynaert, Koen Van Thourhout, Mark Vandewalle, Ine Vandebuerie, Jurgen Kerkaert en Patrick Vandevyvere. |